Mens I venter på årets første trykte nummer af Børn & Bøger, som udkommer i februar, får I her en gratis mini udgave med inspiration til forskellig ny børne- og ungdomslitteratur.
Anmeldelserne er skrevet af Børn & Bøgers litteraturredaktør Eiler Jensen og litteraturanmelder Kent Poulsen. Eiler Jensen begynder med to bøger skrevet af forfatter Kenneth Bøgh Andersen.
Kenneth Bøgh Andersen og Kristian Eskild Jensen: Danske Sagnvæsener - Et Bestiarium. Illustreret af Simon Lilholt. Gyldendal, 181 sider, 349,95,- kr.
Når folk mangler tro, bliver de nemt overtroiske. Sådan sagde for mange år siden forfatteren Hans Scherfig – her citeret efter hukommelsen.
Overtro har vist altid haft gode kår. Hvordan har du det mon ved at træde på striberne mellem fliserne? Går du under en stige? Og hvad med en sort kat, der løber over vejen? Ja, sådan kunne man blive ved. Små hverdagsting, som vi alle har et let gysende forhold til, mon ikke?
I 2022 udsendte Kenneth Bøgh Andersen fortællingen Felix og Åmanden, som var en gyser om dette sagnvæsen, hvis fløjte Felix ved en fejltagelse får ned i sin taske under et besøg på Nationalmuseet, hvorved han får vækket ham, og på selve Halloween aften vil han nu stå ud af sit element og lokke sagesløse mennesker med sig ned i åen for at fortære dem. Der er både gys og grin til læseren.
Bogen blev også en tv-serie, som blev vist på YouSee i et samarbejde med Gyldendal og Nationalmuseet.
Nu har samme Kenneth Bøgh Andersen så sammen med Kristian Eskild Jensen skabt et smukt Bestiarium, en fortegnelse over 25 danske Sagnvæsener, heriblandt Åmanden.
Det er en bog, der er blevet til på skuldrene af folkmindesamlerne Just Mathias Thieles Danske Folkesagn (1818-1923) og Evald Tang Kristensens Danske sagn, som de har lydt i folkemunde (1892-1901).
Kenneth Bøgh Andersen har samlet beskrivelser af væsenerne, heriblandt f.eks. Basilisken, Nissen, lindormen, Maren, Valravnen … og så Åmanden, som nævnt.
Alle bestier bliver grundigt og veloplagt beskrevet i både ord og streg, og der er citater fra de gamle sagnværker, og til hvert af dem gives der et eller flere gode råd til, hvordan man skal forholde sig i forhold til dem, hvis man vil slippe uskadt fra mødet. F.eks. er det en god idé at kunne sit Fadervor … hvis man nu skulle støde på gravsoen på sin mørke vej! Så stikker den nemlig af, mens den i modsat fald vil stikke af med dig! Og så slipper man nok ikke med livet i behold!
Det er et ualmindeligt dejligt værk, et herligt opslagsværk og en god gaveidé. Men ikke til enhver, for de enkelte bestier er så livagtigt beskrevet, at man flere gange skælver og får gåsehud ved tanken om et møde efter mørkets frembrud! Selv om de ikke findes! Eller?
- Eiler Jensen
Kenneth Bøgh Andersen: Dracula genfortalt. Politikens Forlag, 329 sider, 230,- kr.
Et af de ædle mål med sin genfortælling af de tre klassiske gyserromaner: Frankenstein. Jekyll og Hyde og Dracula er at fortælle historierne så tæt på originalen som muligt. En tese er jo den, at alle kender til de tre værker, men hvor mange har mon læst dem i andet end gendigtninger og forkortelser, som film eller tegneserier osv.?
Kenneth Bøgh Andersen ønsker ikke bare at lave en genfortælling af de kendte fortællinger, men i sin fortælling at søge at komme så nær originalen som det nu engenag er muligt, samtidig med at han ønsker at forske i, hvor der i fortællingen er en mulig mangel på logik eller en episode, som ikke behøver være der, en gentagelse, eller en logisk forekomst, der bør luges ud i - som f.eks. en datering i et dagbogsopslag, ligesom han har kigget kritisk på persongalleriet – og i et enkelt tilfælde ladet en person udgå, fordi han ikke tilføjer noget til fortællingen. Til gengæld er der så en hund, der har erhvervet hans fornavn …
Man skal ikke mange sider ind i Bram Stokers forrygende klassiker i Kenneth Bøgh Andersens glimrende genfortælling, før man støder på et velkendte navn, Jonathan Harker, et navn, man ikke troede, man kunne huske, men jo … I romanens første afsnit er han på rejse til de transsylvanske bjerge for a besøge den mystiske Greve, ondskabens fyrste, djævelens søn eller hvilke prædikater, han nu kan fortjene.
Greven ønsker at købe ejendom i den engelske hovedstad, hvorfor han har bedt Harker om at komme til borgen for at afslutte købet. Det fortryder advokaten, allerede inden han når frem. De nationale indbyggere er på ingen måde glade for hans besøg. Der hersker en umisforståelig frygt blandt bønderne på egnen. De mister barn efter barn, og er sikre på, at greven er den, der står bag. Men hvad er det mon?
Så man sætter man sig på ingen måde godt tilrette i lænestolen, når man fortsætter læsningen, for snart er man på både vagt og jagt!
De fleste kender sikkert historien i store træk, så der er ingen grund til at omtale indholdet. Og i hvert fald slet ikke afslutningen, som i den grad er overraskende – men ikke så overraskende en klar Kenneth Bøgh Andersen manøvre(!), men i sammenhængen en tolkning som er ganske plausibel.
Man er i uhyggeligt og velskrevet selskab, når man møder de personer, som man havde glemt, man kendte navnet på. F.eks. Mina Harker, Jonathans kone, lægen og professoren van Helsing og naturligvis Jonathan Harker.
Der skal lyde en dybtfølt tak til Kenneth Bøgh Andersen for et grundigt stykke forskning i de originale manuskripter og en fremragende ny-gestaltning af ikke bare denne flotte og velskrevne bog om Dracula, men i det hele taget for hele projektet. Det er mageløst.
- Eiler Jensen
Peter Bering: Pony. Fotos af Eva Wulff. Fagfilur, Gyldendal, 21 sider, 146,25 kr.
Den store Fagfilur-serie fra Gyldendal har barslet med endnu en titel Pony til indskolingen med let-tal 14. Bogen er udstyret med indholdsfortegnelse og stikordsregister – flotte fotos og illustrationer. I hardback-udgivelse.
På bare 20 sider får vi en næsten leksikal, men kompetent indføring i de små hestes ”liv”. Vi hører om de forskellige rideformer, trav, galop, spring, dressur og hestens max-størrelse for at være pony, farver og hov og hvad de hovedsageligt spiser.
Afsluttes med et lille kort historisk pony-rids fra vild pony til i dag.
- Kent Poulsen
Hanne Korvig: Hår. Illustreret med fotos. Blå Fagklub, Alinea, 40 sider, 215,- kr.
Bogen ”Hår” er i Alineas Blå Fagklub for mellemtrinnet, for de 7-11-årige, med et lix-tal på 15 og med et fint indholds- og stikordsregister. Man kommer faktisk vidt omkring på de reelt blot 13 tekstsider, men med dygtigt grafisk arbejde med fotos og illustrationer lykkes det.
Bogen indledes med en række spørgsmål - også inkluderende – med lovet svar ved netop læsning af denne bog!
Og rigtig nok får vi megen viden om hår. Hårets farver, hårets vækst, hvorfor vi har hår på hoved og krop, om værdien af donor-hår til kræftramte og bogen afrundes med et afsnit om det alle frygter - lus.
En speciel lille bog, som der helt sikkert er læsere til. Hår har altid interesseret os mennesker, små som store.
- Kent Poulsen
Benji Davies: Den store stormhval. Gyldendal, 34 sider, 229,95 kr.
Benji Davies er en god bekendt i dansk billedlitteratur. Tænk f.eks. på Det lille snefnug eller Bedstefars Ø. For slet ikke at tale om forgængeren Stormhval.
Nu følger så Den store stormhval. Det er fortællingen om Louise, hendes far og bedstemor. Louise og faren bor et udsat sted, hvor der ikke sjældent er stormvejr, og Louise tænker ofte på den hval, som hun og far reddede fra stormen og hjalp tilbage til sin familie ude i havet.
Ved aftenstid fortæller bedstemoren Louise en historie om en lille pige, der boede på en ø. Der mødte hun engang en hval, som hun blev gode venner med.
Bedstefaren lavede en træfløjte til hende, og med den kunne hun komme i kontakt med hvalen. Hun spillede, hvalen sang. Hver sommer kom den – men pludselig ikke mere.
Så kom den store storm, og familien var nødt til at flygte fra hjem og indbo for at redde sig.
De måtte finde en ny ø og begynde forfra. Og der indtraf det mærkværdige, for styk for styk kom nu deres ejendele flydende op på stranden til dem. Hvem klarede mon det? Såmænd hvalen og dens familie. Til sidst fulgte træfløjten. Af næsten alle de opskyllede ting kunne de nu genopbygge deres hjem.
Afslutningsvis røber bedstemor nu, at den lille pige var hende selv. Og hun forærer Louise sin træfløjte. Og det er en fortællingens sandhed, at hver gang Louise fløjter på sin træfløjte, så synger hvalerne med.
Den lille hyggelige fortælling er bygget op over dette citat af Jean-Baptiste Alphonse Karr: Jo mere tingene ændrer sig, jo mere er det det samme (1849).
- Eiler Jensen
Mette Vedsø: Kaj på ferie. Illustreret af Jørn Villumsen. Læs Løs 5, Gyldendal Uddannelse, 31 sider, 191,25 kr.
Mette Vedsø har skrevet endnu en Læs Løs bog om Kaj – en begynder og letlæsningsbog med Let-tal 15 og Lix 7. Bogen er på 30 sider med de herligste illustrationer af Jørn Villumsen.
Indledningsvis hører vi kort om Kaj og hans venner, men vigtigst at Kaj engang har fået en sten, en magisk sten af Pedro, som kan blive både kold og varm. ”Når den er varm, hjælper den Kaj.”
Det skal vise sig nyttigt, for det dårlige danske sommer-juli-vejr betyder, at Kajs mor og Kaj flyver til Grækenlands varme - til Kreta. De nyder varmen og går på cafe, men her sker der noget, som gør stenen varm, i et virvar henvender en lille pige sig til Kaj, som lige da sidder alene ved et bord, sprogforbistringen og at en hund hopper op og tager pigens bamse, gør, at hun løber sin vej til fare for sig selv.
Kajs sten er varm. Så ved fakter og lidt engelske ord får han reddet situationen. Alt ender så godt, og med frit valg på cafeen. Sådan!
- Kent Poulsen
Hanne Korvig: Mops. Illustreret med fotos. Grøn Fagklub, Alinea, 21 sider, 143,75 kr.
Hanne Korvig: Labrador. Illustreret med fotos. Grøn Fagklub, Alinea, 21 sider, 143,75 kr.
De to bøger er en del af Forlaget Alineas læsebearbejdede bøger i Grøn Fagklub, som henvender sig til de 6-9-årige.
Bøgerne i serien er alle angivet med lix og let-tal, de aktuelle to her: Mops med lix 11 og let 16 – og Labrador med lix 15 og let 16.
Bogen Mops er en tyve siders fagbog om den lille humørbombe, som teksten taler varmt om. Den er oprindelig en kinesisk hund, som i den grad skildres som en menneskevarm og venlig hund.
Små fine facts er lagt ind i teksten, og billederne – fotos – understøtter fint teksten. På sidste side er der fem ”huske-spørgsmål” til læseren. Den vil blive læst!
Bogen Labrador er også på tyve sider og fortæller mere indgående om dens oprindelse, nemlig Canada, hvor den arbejdede dygtigt sammen med de lokale fiskere. I det hele taget hører vi om en dygtig og klog hund, som mestrer politi-arbejde, hjælp til jægeren og som førerhund for blinde. Dertil er det en sand familiehund. Alle fakta som bogen leverer er ledsaget af fine fotos. Sidste side med spørgsmål til læseren - den vil også blive læst!
- Kent Poulsen