Bonus november: En anmeldelse

Bonus november: En anmeldelse

For både unge og voksne

Børn & Bøgers anmelder Kirsten Aggerholm har set nærmere på en debutroman, der blandet andet behandler den ofte tabubelagte sygdom AIDS.

Denne debutroman starter i 1986 og foregår i 1980’ernes New York, hvor den dengang lidet kendte sygdom AIDS begyndte at brede sig i alle lag af samfundet.

Historiens hovedperson, 14 årige June, og hendes storesøster Greta på 16 år er ved at få malet deres portræt. Maleren er deres morbror, Finn, der er kunstner, og han har AIDS, som man på det tidspunkt fandt mystisk og ikke vidste, hvad man skulle stille op med. Pigernes mor, onkel Finns søster, er knust over, at hendes lillebror skal dø, og hun hader hans bøsseven.

 

Poetisk og rørende

Historien er poetisk og rørende lige fra starten, hvor June ligger søvnløs og tænker på, hvor forfærdelig meget hun vil komme til at savne sin onkel Finn. June er vild med ham, og hun elsker alt, hvad han viser hende af middelaldermusik og -kunst.

Det er to meget forskellige piger, læseren får præsenteret, den lidt klodsede, generte og følsomme June og den spinkle og kønne, men kyniske Greta, der tilsyneladende er ondskabsfuld og selvbevidst. Greta er i virkeligheden kommet til at hade June, og hun behandler hende med nedladende væmmelse.

Sandheden er, at hun faktisk er misundelig på lillesøsteren. Hun er fornærmet over, at det er June, der fik onkel Finn til gudfar. Hun misunder også lillesøsteren hendes blide sind og venskab med Finn. Hun gør, hvad hun kan, for at drille og tirre hende med spydige hentydninger. June har ingen veninder. Hun ønsker det ikke.

Onkel Finn har været hendes eneste og bedste ven, og hun spekulerer på, hvad der skal blive af hende uden ham. Finns kæreste Toby hades af familien, og derfor taler man ikke om ham. Man tror nemlig, at det er ham, der har smittet Finn med AIDS.

Toby har bedt June om at møde ham, men det skal være en hemmelighed. June tænker, at Toby måske kan få hende til at føle, at hun kan beholde Finn lidt længere, selv om han er død. De mødes i det skjulte og har det rart, mens de snakker om Finn.

 

Anbefales varmt

Greta er med i en skoleforestilling, og hun synger vidunderligt, men der er noget underligt ved hende. Hvad er der galt? Hvorfor er hun blevet ondskabsfuld? Hun er i virkeligheden ensom og jaloux på June, fordi hun har en ven. Det er derfor, hun generer hende og forsøger at ødelægge så meget som muligt for hende.

Historien ender uventet dramatisk og meget spændende, men også poetisk og ligefrem gribende, fordi det også er en kærlighedshistorie.

Teksten er skrevet i et smukt og følsomt sprog, samtidig med, at der nøgternt berettes om sygdommen AIDS, og folks uvidenhed, angst og foragt for de syge tydeligt beskrives.

Bogen er for unge, men absolut også for voksne, og den kan varmt anbefales.

Carol Rifka Brunt: Lad ulvene komme. Oversat fra engelsk af Rasmus Hastrup. Lindhardt og Ringhof, 428 sider, 249,95 kr.

 


Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.