Da præmierne til de seks semifinalister i dysten om at blive Årets Pædagogiske Læringscenter 2016 blev overrakt til vinderne ved årsmødet i Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre den 29. april i Aarhus, var PLC-medarbejder Sanne Koefoed fra Heibergskolen i København forhindret i at deltage, og præmien blev i stedet modtaget at næstformanden for Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg, Gorm Anker Gunnarsen.
Sanne Koefoed og PLC på Heibergskolen havde vundet en fornem tredjepræmie, og den 9. juni var det blevet tid til at videregive præmien, et 3D Verdenskort sponsoreret af Brain-Power.dk. Børn & Bøger var med, da overdragelsen fandt sted.
Gorm Gunnarsen og Sanne Koefoed omringet af nysgerrige børn i skolegården på Heibergskolen.
Præmien blev officielt afsløret og overdraget til Sanne Koefoed i 0. klasse, der blev meget begejstret for kortet.
- Denne her præmie har Sanne og biblioteket, læringscentret, vundet, fordi de er rigtig gode. Rent faktisk har de vundet et bronzemedalje i hele landet, sagde Gorm Gunnarsen, som fortsatte:
- Og så fulgte kortet her med. Det skal hænge, så I kan mærke, hvordan hele verden er. Her er bjerge og kratere, og måske kan I vise, hvor Danmark er, og hvor I har været?
Det havde de lyst til at prøve, de ville i hvert fald vise noget! Det skulle ikke skorte på opmærksomhed...
Så var det slut med at sidde stille - alle rejste sig og måtte hen og røre ved verden, men det var ikke lige det, der var tanken her og nu.
Børnene blev pænt sat tilbage på deres stole, det var ikke i dag, de skulle udfolde alle deres talenter. Det med bronzemedaljen krævede dog et svar:
- Hvad fik så dem, der vandt guldmedaljen?, spurgte en.
(Børn & Bøger): - Nogle møbler til biblioteket.
- Aaarghhh...
- Hvad så med dem, der fik sølvmedaljen?, spurgte en anden.
(Børn & Bøger): - De fik nogle bøger og et besøg af en forfatter.
- Arj, altså.... Så vil vi da meget hellere have det her kort, var konklusionen.
Og således var bronzemedaljen med dens præmie i den grad accepteret af de kommende brugere, som nok fremover skal sørge for at pege og undersøge og snakke og...
Inden kortet officielt kunne overdrages til Sanne Koefoed foran de glade elever i 0. klasse, var det blevet båret tværs igennem skolegården, hvor det også straks påkaldte sig opmærksomhed.
Her er det elever fra 4. klasse, som lige måtte hen og røre ved blandt andet have og bjerge og fortælle om deres viden og erfaringer.
Danmark blev hurtigt fundet - og det gjorde de dybe oceaner også.
Det var også en rar fornemmelse bare at lade hånden glide hen over verden og føle på de store forskelle, og der var en god dialog mellem eleverne og Sanne Koefore og Gorm Gunnarsen, så det var heldigt, at frikvarteret holdt op, ellers kunne det have trukket længe ud med overdragelsen.
Da der i forvejen er en stor 3D globus i PLC på Heibergskolen, havde skolen besluttet, at kortet i stedet skal hænges op i indgangspartiet til indskolingsafdelingen, så de små elever dagligt kan glædes over det, røre ved det og tale med deres forældre om det, vise hinanden, hvor de har været på ferie osv. Sanne Koefoed og skolens leder Peter Stennicke (yderst til venstre) viser, hvor kortet senere på dagen ville blive sat op - det skal hænge så langt nede, at det kommer i indskolings "røre-højde".
Årets tema for nominering var Det pædagogiske læringscenter som kulturformidler, og PLC på Heibergskolen er en fornem garant for, at skolen kommer ud i verden, og verden kommer ind i skolen - og nu har PLC og verden spredt sig over hele skolen.
Tillykke til Heibergskolen!
I løbet af efteråret vil der også i Børn & Bøger blive bragt en artikel fra besøget på skolen i forbindelse med nomineringen til Årets Pædagogiske Læringscenter.