Børn & Bøgers journalist og anmelder Eiler Jensen anmelder en ny roman, der vil kunne give mange YA-læsere en god oplevelse og skaffe dem indblik i en verden med solide og ubønhørlige konsekvenser.
I Berlin har man to trafiksignaler for fodgængere. De hedder Ampelmänner. Om den ene, der er rød, og den anden, der er grøn, hedder det da heller ikke overraskende Rød mand stå og Grøn mand gå.
Signalerne, der oprindeligt er fra Østberlin i DDR er blevet store turistattraktioner og kan købes i stride mængder i enhver souvenirbutik. Det er efter disse signalfigurer, at romanen har fået sin lidt tvistede titel: Død mand stå.
Figurerne har aktualitet i romanen, fordi gymnasiets 2.G elever skal på en udflugt til Berlin. I begyndelsen formenes hovedkarakteren Sebastian tilladelse til at deltage i rejsen, men inden det hele ramler, har han dog fået lov til at tage med… Grøn mand gå
Men… Sebastian er ung og lever i overhalingsbanen. Dels lever han fedt af at sælge hælervarer - ikke mindst iPhones og cykler og den slags let omsættelige forbrugsgoder - på gymnasiet, hvor han går i 2.G, og dels forstår han - på enhver måde - at feste igennem. Ikke mindst sammen med sin gode ven Anton.
Når de går til fester, sker det ikke sjældent, at de stjæler en bil og kører i byen i den. Ikke for at køre den i smadder, men for hurtigst muligt at komme fra det sted, hvor de befinder sig, og til det sted, hvor der holdes fest. Efterfølgende sætter de som regel bilen på plads igen.
Det er gået godt indtil nu.
Derhjemme bor Sebastian sammen med forældrene, som i høj grad har brug for at realisere sig selv, hvilket passer meget dårligt med, at Sebastian har en storebror, Tomme, som lider af Downs Syndrom og ikke er i stand til at tage vare på sig selv.
Men der er sørget for, at han kan være i aflastning hos den pædagogstuderende Jackie, som ser efter ham nogle gange om ugen.
Her henter Sebastian sin evnesvage bror, og det viser sig endvidere, at Sebastian har haft et kort one-night-stand-agtigt forhold til denne Jackie, som han en aften tilfældigt møder i byen, hvor de begge er temmelig overrislet, og hun ender med at tage ham med hjem til det, der for en ret uerfaren, gymnasieelev er det helt store og herlige.
Ved denne lejlighed tager Sebastian med sin iPhone nogle billeder af Jackies intimere dele og må højt og helligt, men noget vidtløftigt love, skal det vise sig, at disse billeder ikke bliver set af andre.
En dag Sebastian og Anton er med S-toget, kommer de i klammeri med en grum fyr, Daniel og hans slæng. Det ender med, at Sebastian og Anton bliver rullet af banden, der tager, hvad de kan finde på dem. Værst er, at de stjæler Sebastians iPhone.
I weekenden skal Anton med Sebastian til fest, og de skal (ikke mindst) mødes med den nye pige i klassen, Synnøve, som netop er kommet til fra det jyske.
For at komme så hurtigt som muligt til byen, vælger de at stjæle en bil, men på motorvejen ind fra Farum forulykker de, og Anton omkommer.
Sebastian, der førte bilen, slipper uskadt og anbringes på en sikret institution, indtil hans sag kan afgøres ved retten, og måske ender det med, at han kan blive der, når strafudmålingen bliver lagt fast.
Stedet er ikke noget rart sted for Sebastian. Han får hurtigt flere af de andre anbragte på nakken, fordi han ikke er specielt udadvendt; de skuler efter ham og lover, at de nok skal få fat i ham.
Udover de andre anbragte på institutionen er der flere hurdler for Sebastian.
Dels føler han faktisk et stort ansvar for sin evnesvage bror, ikke mindst da forældrene oplyser ham om, at de, for at kunne få tid til at realisere sig selv og deres karrierer bedre, ønsker, at Tommo skal anbringes på en institution.
Dels ærgrer han sig over, at han ikke kan få gjort mere ved forbindelsen til Synnøve; dels vil han gerne gennemføre sin skole – og endelig og værst hører han en dag, at Tommos aflastning, Jackie, er blevet kæreste med Daniel, der har opdaget de kompromitterende billeder af hende på Sebastians iPhone.
Og da det viser sig, at nogle af de anbragte på institutionen er bekendte af Daniel, skal det da være dem en sand fornøjelse at ”belønne” Sebastian for hans brøde.
På institutionen møder Sebastian endvidere en stor kleppert af en fyr, der hedder Emre. Emre er stærk som en okse, men uheldigvis også dum som en sådan - i hvert fald er han stærkt ordblind.
Sebastian og han udvikler et situativt venskab. Emre går med Sebastian ned i styrkecentret, og Sebastian lærer til gengæld Emre at læse i det ganske små.
Sebastian lægger sig i selen for at hjælpe sin bror - tilbyder endog at ville bo sammen med ham, når han engang slippes ud igen. Derudover får han dispensation på skolen, så han kan gå til eksamen. Synnøve må han af gode grunde vente med at gøre noget videre ved.
Både hun og kammeraterne på skolen er med rette chokerede over, hvad han har bedrevet i sin brandert. Der er ikke meget street credit at hente der.
Og omsider sker det da. Den afstraffelse, Sebastian venter på, skal tilfalde ham, kommer en dag, hvor en af de andre venter på ham bag en dør. Det bliver voldsomt - og hvor galt det går - og om det går så galt endda, skal ikke afsløres her. Og spørgsmålet er, om bogens titel fornægter sig eller ej?
Conrad Fields slog flot igennem med sine to første bøger Minusmand og Plusmand om Tobias og Ali, der er gode venner og naboer. De har kendt hinanden, siden de var små og bor i et kvarter, der er voldsomt, råt og præget af bandekonflikter og stoffer.
Hvor Ali vil passe sin skole og holde sig uden for ballade, er Tobias tiltrukket af miljøet, der giver mulighed for at tjene hurtige, men ikke ufarlige penge. Begge bøger rummer stærke miljøskildringer. Conrad Fields kan noget med at male miljøer med solide og ubønhørlige konsekvenser op.
Denne nye bog Død mand stå er ingen undtagelse. Den er fortalt i et stramt sprog og foregår i en hård og tæt atmosfære med kontante afregninger. Især det, der foregår på institutionen, virker troværdigt og velresearchet. Her ligger bogens virkelige styrke.
Romanen vil kunne give mange YA-læsere en god oplevelse og skaffe dem indblik i en verden, de færreste ved noget særligt konkret om. Det er bare at gå i krig med den!
Conrad Fields: Død mand stå. I serien Spurt. Gyldendal, 231 sider, 179,95 kr.
Læs flere anmeldelser i Børn & Bøger.