Reportage fra Danmarks Læringsfestival 2018

Reportage fra Danmarks Læringsfestival 2018

Messe med spillende muskler

Børn & Bøgers anmelder og journalist Kent Poulsen var med ved afviklingen af Danmarks Læringsfestival og sender denne reportage:

Mange udenlandske it- og læringsfestivaller - ingen glemt - får mere end kamp til den pædagogiske streg, når Undervisningsministeriets og CFU Danmark viser muskler i Bella Center, København.

Igen i år var det to dage i marts, der skabte rammen om et ganske fantastisk udbud af digitale og analoge løsninger til undervisningsverdenen.

 

Dannelse i en digital verden

Didaktikken var i højsæde, og undervisningsminister Merete Riisager satte aftryk ved deltagelse i flere begivenheder under messen og cementerede dermed dens store betydning for ikke blot grundskolen, men også for dagtilbud, det gymnasiale område, erhvervs- og voksenuddannelserne.

Festivalens overskrift var i år: Dannelse i en digital verden. Et tema, som i den grad har præget kongeriget og den pædagogiske debat igennem længere tid, både hvad angår moral og pli og dernæst det mere overordnede filosofiske moralbegreb - ikke mindst det seneste år, hvor mange gode kræfter har advaret om, at dannelsesbegrebet var ved at ryge ud med badevandet!

Derfor et kærkomment tema, som blev gradbøjet, diskuteret og drøftet i utallige oplæg og diskussioner.

De fleste ansatte i den danske undervisningsverden kender læringsfestivalen og opbygningens grundkoncept med en betalt konference - for dyr? - og den åbne tilsvarende.

Derudover er der overalt mindre fora og oplæg - og standene, som også byder sig til med spændende initiativer, oplæg og løsninger, messetilbud, workshops - og ikke mindst er der et stort, velvilligt personale til at rådgive, og hvor intet spørgsmål er for dumt.

 

Alsidige sessioner

De store oplæg blev varetaget af keynotes - stærke aktuelle udenlandske og danske navne som Mitchell Resnick, Linda Liukas, Anders Seneca, Imran Rashid, Anette Prehn og mange flere - de to sidstnævnte vender vi tilbage til.

Her nogle nedslag på forskellige sessioner over de to dage, som blev en ganske overbevisende oplevelse for denne signatur i den kvalitet, der præsteredes fra alle sider.

Ph.d. Bodil Nielsen var programsat med temaet PLC, mellem ledelse og underviserne, og det blev nærmest et tilløbsstykke. Hun var skarp, koncis og eminent i sin fremstilling af ikke mindst vejlederens rolle i PLC.

Ministeren bød en gruppe - fra ”teknologiforståelsesudvalget” op til diskussion om fremtidens teknologiske fordringer og faget. Det var meget tankevækkende toner, der blev spillet ud med. Det afsluttende spørgsmål med henblik på elevernes kompetencer og teknologiske forståelse blev overraskende mødt med svaret: Nysgerrighed!

Sex og Samfund præsenterede ved projektleder Lone Smidt Destination Trivsel - Trivsel og mental sundhed i skolen, et imponerende undervisningsmateriale med en trivselsfremmende indgang til undervisningen - trivsel i børnehøjde.

 

Materialepræsentationer

Materialet bygger på forskningsbaseret viden på området og spænder over alle klassetrin, differentieret og tematiseret med en mængde forskellige elevmaterialer, dilemmaer og opgaver.

Der er mange aktører på banen lige nu, hvorved adskiller Sex og samfunds materiale sig fra de øvrige?, blev der til slut spurgt fra salen. Svaret fra Lone Smidt var klart: Materialet er tænkt ind i fagene, det er styrken!

På store scene var også WiFive, som er et samarbejde mellem Danske Skoleelever og TDC-Group. På scenen blev arbejdet præsenteret og diskuteret af elevformanden Jacob Bonde Nielsen, chefkonsulent fra TDC-Group Benjamin Alberti, Helle Rabøl Hansen, forsker inden for unges fællesskab og mobning, og en lærerrepræsentant fra pilotskolerne, som havde været i gang med det udviklede undervisningsprojekt.

Blandt indlæggene kan nævnes WiFive - et samarbejde mellem Danske Skoleelever og TDC-Group - som blev præsenteret med en gruppedrøftelse.

 

Det blev en meget spændende gruppedrøftelse - og WiFive, som var sat i verden for at sætte fokus på digital dannelse, var overbevisende.

Fremlæggelsen og drøftelsen på scenen talte blandt andet om et 3. sprog, det digitale (efter det mundtlige og skriftlige), men advarede også om det digitale sprog i sin nuværende form, hvor det mobbende sociale pres i sin yderste konsekvens var fællesskabsnedbrydende og demokratitruende.

- Materialet er på vej ud i landet, gå blot i gang, blev der sagt med tilføjelsen:

 

Stor elevinddragelse

- Men lad mig det være tilladt lige at slå følgende fast: Hvor er de skoleelever - her ved deres formand Jacob Bonde Nielsen, men også elevrepræsentanter på deres stand i messehallerne - utrolig dygtige og stærke repræsentanter for skoleeleverne i Danmark. Tak for jeres engagement, dygtighed og arbejde.

Lad denne artikel fortsætte i elevsporet, for der var som de tidligere år i den grad tænkt elevrepræsentation ind i læringsfestivalen - og tak for det.

Et stort festivalafsnit På sporet af den gode udvikling fremviste en række fine, pædagogiske udviklingsprojekter, hvor alle centrale og topaktuelle temaer var udstillet, her præsenteredes apps, bevægelsesaktiviteter, natur og teknologi, bæredygtighed, eksterne samarbejdspartnere osv. Omkring 20 stande viste velvilligt og fornemt frem.

På festivalen sydede det af aktiviteter fremvisning af pædagogiske udviklingsprojekter og elevpræsentationer.

 

Bogstavelig talt i den anden ende af festivalhallen sydede det også af høj aktivitet, her skulle man afgøre DM i Digitale Skills, hvor skoler fra hele landet i CRAFT-netværket dystede.

De blev vurderet af kompetente dommerkomitéer med målet at afgøre, hvem der bedst kombinerede anvendelsen af it med det 21. århundredes kompetencer, som er: Samarbejde, innovation og problemløsning. Årets vinder blev Trekløverskolen i Silkeborg Kommune.

 

Læring og trivsel i fokus

Undervisningsmiddelprisen 2018 skal også nævnes - den blev uddelt af undervisningsminister Merete Riisager, og gik til Røde Kors’ undervisningsmateriale Zak i skole, et materiale, som sætter fokus på overgangen fra børnehavebarn til skolebarn.

Materialet, som er et gratis undervisningsmateriale er desuden inkluderende for børn og familier med anden etnisk baggrund, da det også findes på engelsk, arabisk og farsi.

På den måde kan alle forældre sammen med deres børn blive introduceret til skolesystemets normer for social adfærd, læringsparathed og øvrige kompetencemål på en legende og sympatisk måde.

Lad mig slutte denne reportage med det, som det hele begyndte på førstedagen; et flot fælles oplæg - over temaet dannelse - på store scene af speciallæge Imran Rashid og sociolog Anette Prehn.

De kaldte oplægget Klædt på til livet i en digital tidsalder med henblik på at få indsigt i, hvordan man bedst kan bruge de digitale muligheder til at fremme læring, dannelse og trivsel på landets uddannelsesinstitutioner.

Det indledende indlæg Klædt på til livet i en digital tidsalder af Imran Rashid og Anette Prehn blev en flot start på læringsfestivalen.

 

De talte sig hurtigt varme, og i en fin vekslende form gik de overbevisende igennem en del af hjernens forskellige områder og opstillede en agenda, hvor man vandrede ad forskellige store og små stier – sådan som de lagres i hjernen.

 

En formen opvisning

Tilhørerne fik pixi-udgaven af hjernens historiske udvikling, hørte om MAT - som står for Motivation, Hvorfor?, Ability, Hvad? og Trigger, Hvornår? For som de samstemmende sagde, skal læring og viden optimeres, er MAT helt central.

De sociale medier er i virkeligheden én stor kamp om opmærksomheden - og den er hård. De talte om distraktionens sti, som rammer vore børn og unge hårdt. Derfor er en værdibevidst indsats bydende nødvendig.

De viste på storskærm et billede af en side af en gammel Søren og Mette-bog overfor en mobil app-side, en kommentar til den malende forskellighed i børns og unges livsvilkår - og narcissismen er naturligvis også i spil!

Anette Prehn afsluttede med at sige:

- Skal vi så i lyset af diskussionen om mobilens tilstedeværelse forbyde den og lignende? Her er svaret, at det handler om det bevidste aktive tilvalg.

Det blev en flot start på Danmarks Læringsfestival 2018 - det var igen en fornem opvisning.


Læs flere reportager fra arrangementer rundt om i landet i Børn & Bøger.