Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen har udset sig en novellesamling, som anmeldes:
Vi er i kortprosaens vold - novellens, og tak til Gyldendal, at de igen samler et fint hold på ti forfattere - og meget forskellige forfattere, der alle byder på ti lige så forskellige hemmeligheder i novellesamlingen: Det du ikke ved.
Helle Perrier åbner samlingen med Langtur, og det bliver ikke kortere - tre sider! Blot tre sider, hvor det antydede er drivkraften om sære, hemmelige søskendeforsvindinger!
Løgne og forelskelse
Derefter følger Tomas Lagermand Lundme med En, der lyver: Jeg-fortælleren er 14 år, selvudslettende indtil det ydmyge og helt uden selvtillid, og så er der veninden Mathilde, der har prøvet alt, også utallige blind dates. Men så sker det, hun chatter med en på nettet, en blind date på vej!
Grænseoverskridende er det, og en slags ”inderlig-første-date-forelskelse”, og spændingen er næsten ulidelig. Men nydelsesfyldt er det, og Mads hedder han. Ved mødet er alt som forvandlet, han er ikke 15, billedet passer slet ikke, han er voksen og kunne næsten være hendes far!
Det bliver et katastrofemøde med løgn over løgn, og hun dækker det hele med løgn og som en hemmelighed.
I Svend Åge Madsens Uforelsket trækkes vores hovedperson Brit ind i et grumt spil om kærlighed, jalousi og hævn - mod betaling. Klassekammeraten Vina er skurken. Hun sætter et væddemål op, som indebærer et fingeret 14-dages kæresteforhold mellem Brit og Baki.
De lykkes med opgaven og bliver næsten forelskede i tilgift, men det hele ender med at være uforelsket.
Hemmeligheder
Iben Mondrup fører os med novellen Johannes til Grønland: Olga og Hilda er gode veninder, men diskursen er en realitet, da Olga er blevet kæreste med den lidt ældre Julius fra havnen. Men snart får Hilda også en kæreste - Johannes, men det er kompliceret, forældrene er imod.
De mødes dog hemmeligt, og Olgas første erotiske møde må skjules, og erfaringen desværre skjules med tørklæde om halsen efter Johannes’ alt for ”strammende hænder”!
Næste novelle er Anita Krumbachs Den jeg altid har været: Vores 13-årige hovedperson er på ferie på landet. Kusinen Jenny, som bor der, er 15 år, og landsbyen er ikke værd at skrive om - et minimarked og to frisører. Men et natligt indfald bringer de to piger på et hemmeligt besøg hos landsbyveninden Mette Mini.
Pigefjol og lidt alkohol er temaet, fuld for første gang, men der sker ikke rigtig noget, og alt er som det altid har været.
I Louis Jensens Hemmeligheder, køb og salg opretter vores hovedperson på 15 sitet Hemmeligheder, køb og salg for at skaffe penge til sin hemmelige kærlighed. Herigennem opdager han de mange sider af sig selv, han rummer. Han er formelt på nettet som Gertrud på 71 år - og det vælter ind med betroelser, bekendelser og hemmeligheder.
Folk vil gerne sælge deres hemmeligheder, tyverier og ikke mindst seksuelle perversioner. Det hele tager en drejning, og Linda er hans største hemmelighed - det hele ender lykkeligt og hemmeligt!
Stor dramatik
Syvende novelle er af Dorte Lilmose: Legoklodserne. Vores fortæller og iagttager er Saga, som skildrer et mistrøstigt familieliv, hvor moderen drives rundt i ringen af den store, voldsomme, epileptiske og psykisk syge storebror.
Situationen er grum og desperat, legoklodser pisker gennem rummet, primært efter moderen, som i nødværge, grådkvalt og i desperation gemmer sig på toilettet.
Voldsomhederne eskalerer og bliver ekstreme, og til sidst bliver det for meget for vores næsten tavse iagttager Saga. Hun griber ind, legeklodserne får en ny, dramatisk og afsluttende virkning! Voldsom afslutning.
I Ronnie Andersens novelle Plastichjerte fører Dennis på 17 år et hemmeligt liv, som indebærer, at han logger anonymt på en obskøn facebookside - men desværre for ham opdages det ved tilfælde, at han fører et dobbeltliv. Det er hans allerbedste ven gennem hele livet, Ann, der går i chok. Venskabet slutter øjeblikkeligt.
Nu går det stærkt, han bliver kaldt på rektors kontor, verbale meningsudvekslinger eskalerer. Kynisk udnytter han også sin mor, løgnen hersker. Han starter en shit-hævn-storm, som ramler ned over rektor. Værst er - at vi får en morbid afslutning og alt hemmeligholdes!
Det bliver klaret
Nogen gange tænker jeg, at der slet ikke findes et sted i verden til mig, sådan tænker vores hovedperson i Sissel Bergfjords Nummer 8.
For hende er potentielle kærester blot identitetsløse numre, som ingen gyldighed har, og derfor heller intet navn - blot en række numre, og vi er nu nået til nummer otte.
Mysteriet er uklart, hvorfor er det sådan? Men så er han der, nummer otte - og han har også et navn, noget er for alvor på spil. Han lugter af lyng og sensommer - og så er han jomfru, men det er ikke det! De klarer det hemmelige, og han hedder Laust! Stærk novelle!
Til sidst er der Hanne Kvists Alt for meget strøm: Abbo er på ferie med Fies familie. Man laver, hvad man laver på en ferie - meget lidt. Vi er i Kroatien, ved Mostar og floden. Der solbades, dases og bades, men floden er kold. Strømmen stærk.
Pludselig er de der, drengene, de springer vildt i floden, lokker Abbo, det går næsten galt, strømmen er stærk, men hun reddes, dog udramatisk, af drengene, ferien reddes, og faderen lufter sine fordomme. Det var den ferie.
Fra stille til voldeligt
Diversiteten i novellerne er stor, omfanget af de enkelte tekster er stor, tematikkernes forskellighed er stor, og valget af forfattere er stort! Her er virkeligt tale om noget for enhver smag, fra stille og lavmælte tekster til de helt brutale og voldelige af slagsen.
Men husk: Noveller til unge skal formidles, og undervisningsverdenen har fået 10 fine, nye tekster til at blive klog af.
Hermed anbefalet.
Ronnie Andersen, Sissel Bergfjord, Louis Jensen, Anita Krumbach, Hanne Kvist, Dorte Lilmose, Tomas Lagermand Lundme, Svend Åge Madsen, Iben Mondrup og Helle Perrier: Det du ikke ved. Gyldendal, 173 sider, 229,95 kr.