Ugens artikel - uge 6, 2016: Reportage fra statusseminar

Ugens artikel - uge 6, 2016: Reportage fra statusseminar

IBBY gjorde status over børne- og ungdomslitteraturen fra 2015.

Børn & Bøgers journalist og anmelder Kent Poulsen var med, da IBBY - Selskabet for Børnelitteratur - den 22. januar 2016 afholdt statusseminar og dermed genoptog den fine tradition, som Center for Børnelitteratur skabte og afholdt i årene fra 2000 til 2011. Han beretter:

Behovet for en sådan statusopgørelse over børnelitteraturen viste sig helt klart at være der. Det var et fuldstændigt udsolgt arrangement, som betød, at 150 deltagere fra det ganske land var mødt frem og forsamlet den dag.

 

En ny tradition

Børnebibliotekarer, skolebibliotekarer, dansklærere, pædagoger, konsulenter, forlagsfolk, illustratorer, forfattere og mange flere - som alle havde det til fælles: At de elsker børnelitteratur!

Den massive interesse og store opbakning, som også viste sig ved en betydelig venteliste, bevirkede, at formanden for IBBY, Vagn Plenge, ved dagens afslutning i sin tale kunne konkludere, at Statusseminaret er tilbage igen!

Det betyder, at en ny tradition - som en slags Fugl Phønix - har rejst sig igen, nu med IBBY som arrangør og formidler af Statusseminaret fremover.

Men lad os begynde ved begyndelsen. Det var lagt et ganske tæt og spændende program for dagen, som strakte sig fra kl. 10.00 til 16.00 og dækkede hele spektret af udgivelser fra to til 17 år+.

Programmet blev kyndigt og præcist afviklet af dagens konferencier, lærebogsforfatter Trine May.

 

Aldersgruppen to til seks år

Først på scenen var Caroline Sehested, cand. mag. i litteraturhistorie og master i børnelitteratur. Hun nævnte indledningsvis, at hendes bogliste omfattede årets 11 bedste billedbøger plus en række andre fine udgivelser.

Et meget vigtigt kriterium for hendes valg havde været, at bøgerne skulle tage børnene alvorligt og være i øjenhøjde. Hun var også inde på den udviklingsproces og forskellighed, som barnet er igennem som læser fra det andet til det sjette leveår.

Tilbage til bøgerne satte hun navn på et par stykker uden at opstille en listet top 11, for alle var de fine, som hun sagde, men Funkelgnister Rim, råb og remser med tekst af Birgitte Krogsbøll og illustrationer af Kamilla Wichmann blev omtalt som et flot svar på en ny ”Halfdan Rasmussen”.

Endvidere var der FARFAR med tekst af Lilja Scherfig og illustrationer af Otto Dickmeiss, som er en eftertænksom, alvorlig og smuk bog.

Generelt om denne gruppe bøger havde hun hæftet sig ved farvevalget, som var præget af douce farver, ved at temaerne var filosofiske, naturbårne, ved generationsmøderne, børn/voksne, og at trolde ser ud til at blive det nye ”sort”!

 

Aldersgruppen syv til tolv år

Herefter fulgte Bodil Christensen, lektor i dansk ved læreruddannelsen og master i børnelitteratur. Også hun redegjorde for sine overvejelser og analyseredskaber, og hun betonede vigtigheden i indholdet af de klassiske kategorier; viden, erkendelse og oplevelse.

Så ville bøgerne så at sige læse sig selv - uden at nogen tvinger!, sagde hun og læste op fra sin liste for forsamlingen, idet hun fremhævende Da Gud var dreng af Sankt Nielsen og Madam Karrebæk.

Afslutningsvis tilføjede hun - med et glimt i øjet - at hun syntes at have registret flere fornuftige forældre i bøgerne end tidligere.

 

Aldersgruppen 13 til 15 år + Young Adults

Her trådte Lisa Ardum Andersen og Maria Louise Bjørn Bjerrum, begge lærere, læringscentervejledere/skolebibliotekarer og bloggere på scenen.

De indledte med en drøftelse af termen YA/Young Adults, hvorfor egentlig dette nye genre-begreb? Er det bare ”gammel vin på nye flasker” og i virkeligheden blot en ny betegnelse for den kendte genre: Ungdomslitteratur.

De lod det hænge i luften, hvilket også de danske forlag har tilladt sig.

Som genrebegreb indeholder disse bøger dog elementer af blandt andet realisme, død, sex, vold og foregår ofte i nutiden og tegner samfundsmæssige tendenser, sagde de.

De spillede videre med, at de var uartige i forhold til den fremsendte litteraturliste, idet de allerede havde flere og andre titler med i bagagen. De gennemgik og læste op af en række fremragende og eksemplariske titler:

Lockhart: Vi var løgnere, en sublim spændingsroman, Kim Fupz Aakeson: Pragtfuldt, pragtfuldt, rå og upoleret socialrealisme, debutant Christine Lind Ditlevsen: Fredag Lørdag Søndag, stærk, rå, poetisk og konfronterende, Caroline Ørsum: Kære dumme døde Vik, en sprogperle og meget vigtig bog i genren, Ava Dellaira: Kærlighedsbreve til de døde, en kærlighedserklæring til livet og endelig Martin Petersen: I skyggezonen, en samtidsroman om vores hårde flygtningetid.

 

Tegneserier og graphic novels

Den sidste statusopgørelse blev forestået af Marianne Eskebæk Larsen, lektor UCC, og Mads Blume, bibliotekar og master i børne- og ungdomskultur.

Det blev en meget spændende, dialogisk og medlevende fremlæggelse. De kunne meddele, at efter nogle svære år er børnetegneserien på vej tilbage. Endvidere fortalte de, at markedet stadig er præget af udenlandsk dominans, at graphic novels er støt stigende i omfang og popularitet, og at adaption af romaner stadig er blandt favoritterne.

De nævnte også, at fantasy og superhelte gør sig godt på markedet, som er i en spændende udvikling med flere og flere forlag, små som store, og flere pionerer melder sig på banen.

Her et par af deres anbefalinger:

Mogens og Mahdi af Kim Fupz Aakeson Rasmus Bregnhøi, fra otte år, deres første tegneserie! I morgen bliver alting bedre af Karoline Stjernfelt, fra 12 år, fantastisk debut! Rejser til havets dyb af Matthias Picard, fra seks år, ordløs og med 3D-briller en sansemættet fortælling. Perkeros af J.P. Ahonen og K.P. Alare, fra 12 år, et eksempel på, at finske tegneserier er andet end Mumitroldene! Fremtidens araber af Riad Sattouf, fra 12 år, en spændende ny tegneseriestemme vist fra børnehøjde. Hilda og trolden af Luke Pearson, fra seks år, sjov og et underfundigt, fint værk.

De komplette litteraturlister kan hentes her.

 

Andre indlæg

Efter frokost blev forfatter - vinder af Kulturministeriets forfatterpris - Mette Hegnhøj Mortensen interviewet af Eline Mørch Jensen, IBBY.

Det handlede om den prisbelønnede bog Ella er mit navn, vil du købe det - denne helt særlige bog, der udkom som ordinær bog, men også i en udgave lagt i en lille æske med enkeltsider og poetsne!

Herefter redegjorde Nina Christensen, leder af Center for Børnekultur, om den nyeste forskning på børnelitteraturområdet og nævnte, at de kommende og reelle e-bogslæsere befinder sig i førskoleinstitutioner, hvor tablets er hverdagen - lige nu er ellers alt ved det gamle.

Til slut gik det store prisbelønnede norske navn Stian Hole på scenen, og sendte den smukkeste regn af norske ord og vidunderlige billeder ud over deltagere.

Han sagde: For mig er læsning billedproduktion, og fortællinger skaber i os emotionel resonans.

Smukkere kan det næsten ikke siges.

Potcast fra seminaret kan ses her.


Læs også i Børn & Bøger nr. 1, der snart er på gaden, en reportage fra et dialogmøde den 14. januar, hvor minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby og kultur- og kirkeminister Bertel Haarder med deltagerne debatterede samarbejdet mellem skolen og kulturinstitutionerne.