Prisoverrækkelse ved Dorte Schori.
Prisoverrækkelse ved Dorte Schori.
Prisoverrækkelsestale
Hvad vil det sige at gøre ”en særlig indsats for børns og unges læseoplevelse”? Det spørgsmål stiller vi os selv hvert år, når hovedbestyrelsen for Kommunernes Skolebiblioteksforening skal udpege modtageren af årets forfatterpris, som er på 20.000 kr., der generøst er doneret af Edvard Pedersens Biblioteksfond.
Nogle år falder valget på faglitteratur, andre år på skønlitteratur. Vi har valgt alvorlige bøger, morsomme bøger, gennemarbejdede bøger, tykke bøger, tynde bøger, mærkelige bøger, nyskabelser og ”forkerte” bøger. Men ét er sikkert: vi har hvert år valgt den helt rigtige modtager.
Det har vi også i år! Og i år har vi valgt helt anderledes. I år har vi set spørgsmålet om ”en særlig indsats for børns læseoplevelse” fra en helt anden vinkel. Vi har ikke set på ”læseoplevelse” ud fra vinklen ”en bog af ekstraordinær høj litterær kvalitet”, men derimod ud fra dén vinkel, der i øjeblikket fokuseres allermest på – nemlig; ”hvordan får man børn til at læse?”
Læsning som indgang til al læring står højt på såvel den faglige som den politiske dagsorden netop nu. Det er en kendsgerning, at mange – især drenge – falder fra og holder op med at læse, så snart den massive læseindsats i indskolingen hører op. Her er det især de lidt svagere læsere – de, der netop har ekstra behov for at opdage bøgernes fascinerende univers, der falder fra.
Hvordan får man de drenge til at læse? Hvad skal der til, for at også de finder glæde ved at læse? Spørger man i målgruppen, vil svaret nok lyde nogenlunde sådan her:
”Det må ikke være for tykke bøger. Handlingen skal være spændende og starte med det samme. Bogstaverne skal være store, for det skal gå hurtigt at komme videre fra side til side, så man oplever, at man pludselig er nået halvvejs. Der må gerne være billeder, så man får en pause ind imellem. Når man er blevet grebet, skal der være flere af samme slags.”
Altså, hvis man kan skrive præcis sådan, at dé kriterier bliver opfyldt, og samtidig kan skrive bøger af god litterær kvalitet, så man giver de svage en mulighed for at indhente det forsømte - så har man i hvert fald ”gjort en særlig indsats for børns læseoplevelse”.
Man kan sige, at skønlitteraturen i dette tilfælde bliver en slags faglitteratur, idet selve dét at kunne og ville læse de gode historier kombinerer det oplevelsesmæssige med det læsefaglige.
I år har vi fundet en forfatter af netop den slags litteratur. En forfatter, der ved, hvad der skal til for at vende læsenederlag til læseglæde og dermed åbne døren til bøgernes forunderlige verden. Når først dén barriere er overvundet, er hjørnestenen lagt for videre tilegnelse af viden og læring.
Årets forfatter er en mand. Han er uddannet lærer og skolebibliotekar. Debuterede som børnebogsforfatter i 1991, men først efter nogle år fandt han sin niche; at skrive krimiserier for drenge.
Er der noget særligt i det? Ja, det er der, for han har opfundet en helt ny genre inden for feltet; humoristiske splatter-gysere. Og så er serierne oven i købet lette at læse.
Forfatteren er Henrik Einspor. Da vi fortalte ham nyheden, udbrød han: ”jamen, jeg skriver jo ikke den slags bøger, der får priser...” Men det gør han altså alligevel – i dag får han i hvert fald en pris for sit forfatterskab.
Henrik – vil du komme herop, så vi kan se dig?
Nu får du i første omgang en buket blomster, så kan du stå og holde på dén, mens jeg fortæller, hvad vi specielt har lagt vægt på i forfatterskabet.
Det, vi specielt har bemærket, er originaliteten. Dernæst mængden af bøger, du producerer til netop den gruppe af drenge, der har lidt svært ved at læse og ved at fastholde interessen for bøger. Og så selvfølgelig, at det er litteratur af god kvalitet, du skriver.
Da Henrik Einspor først kom i gang med at skrive, kunne han slet ikke holde op igen. Ideerne stod i kø, og de vælder stadig frem. Der er rigeligt at tage af - opfindsomheden vil ingen ende tage. Heldigvis!
Slår man op på Einspors egen hjemmeside, viser den, at produktionen pr. marts 2007 omfatter 43 titler. En søgning på bibliotek.dk afslører, at der til forfatterskabet også hører en del lydbøger mv. Og det er GODE historier.
Henrik Einspor er først og fremmest kendt for 3 serier.
Den første serie, han gik i gang med, var ”Dykker-detektiverne” - en serie, hvor spænding, gys og humor går hånd i hånd. Sjovt, men samtidig med stor alvor. Mere vil jeg ikke sige – det må I selv læse. Første bind udkom i 1995, og serien omfatter indtil videre 7 bind.
Efter opfordring fra Gyldendals Forlag begyndte Henrik Einspor at skrive letlæsningsbøger, der skulle udgives som ”Dingo”-bøger for drenge. Det førte til, at han opfandt serien om ”Dværgdetektiven Jack Stump”. Første bog om Jack Stump udkom i 2000, og netop i dag er udkommet bog nr. 17! Og der er flere på vej, er jeg sikker på.
Stumpen Jack Stump er grøn og godt 1 meter høj. Han er et barn i en voksenkrop og altså detektiv. Serien, der foregår i et befriende ”anderledes” miljø, er både splatteragtig og fyldt med humor og gode gys.
Serien indgår i ”Blå Dingo”, der henvender sig til 4.-5. skoleår. I ”Jack Stump” kan alt – jeg mener alt - ske, og der er taget specielle virkemidler i brug for at fange målgruppen.
Jack Stump bor i Doom-Town, og personerne har engelskklingende navne. Detektiven bruger en række standardvendinger som ”kan jeg godt hilse og sige” og ”for en femmer” eller ”det er godt nok skørt”.
Henrik Einspor har meget præcist set, hvad der skal til for at gøre en historie smart og tiltrække drenge med ”krudt i numsen”, så de bare MÅ læse næste bind i serien.
Den tredje serie handler om ”Svend Svovl”. Første bind i serien så dagens lys i 2002. Også disse er ”Dingo”-bøger, ”Gul Dingo”, hvor målgruppen er 3. skoleår. ”Svend Svovl” foregår i helt andre rammer, men igen er fantasi, humor, gys og sproglige finurligheder bærende elementer.
Henrik Einspor kan blive ved. Han ryster den ene historie ud af ærmet efter den anden, og ikke nok med, at 17. bind om ”Jack Stump” udkom i dag – i går udkom endnu en historie om ”Svend Svovl”, hvorved serien er oppe på 7.
Også her er flere bind på vej til små forventningsfulde læsere.
Skønt det er dig, der får forfatterprisen, og dig der naturligvis bærer fortjenesten for de gode historier, fantasien og den magiske tiltrækning på drengelæsere (og også pigelæsere, er jeg overbevist om), er jeg alligevel nødt til at nævne andre i forbindelse med din pris.
Det drejer det sig naturligvis om illustratorerne. Billeder er en balancegang. Er historien spændende nok – som dine er - kan billederne undværes, ja, måske ligefrem virke forvirrende. Til gengæld er billederne netop det, der får de sidste med.
Billederne skal være relevante, understøtte handlingen og være velplaceret i forhold til teksten. De skal skærpe opmærksomheden, løsne op i tekstmængden og føre læseren videre. I dine bøger går det hele op i en højere enhed.
Derfor må jeg nødvendigvis nævne de tre tegnere, som illustrerer dine bøger. De er alle tre knivskarpe og rammer den sproglige tone og bøgernes indhold som et perfekt supplement – og de er anbragt de helt rigtige steder.
De tre mester-tegnere er Jon Ranheimsæter, der illustrerer ”Jack Stump”-serien, Lars Petersen, der illustrerer ”Svend Svovl” og også har tegnet forsiderne til ”Dykker-detektiverne”, og endelig Cato Thau-Jensen.
Cato Thau-Jensen har illustreret nogle at de bøger, der ikke indgår i de tre omtalte serier. Henrik Einspors forfatterskab begrænser sig nemlig ikke til dem! Han har også skrevet flere enkeltstående titler i såvel den gule som den blå ”Dingo”-serie samt et par romaner.
Der ud over er to af hans bøger udkommet i en engelsk udgave i serien ”English-Dingo” til henholdsvis 4.-5. klassetrin og 6.-7. klassetrin.
Henrik Erinspor er som sagt meget produktiv. Det er imponerende, hvad han kan få fra hånden! Foruden de bøger, jeg allerede har vist, har han siden slutningen af 2005 – alene i de danske ”Dingo-serier” - udgivet 9 titler.
Samtidig har han i perioden udviklet sig fantastisk. I nogle af hans seneste bøger har han sideløbende med handlingen behandlet alvorlige emner og temaer samt indsmuglet elementer, der kan vække interesse for f.eks. matematik.
Einspor har også skrevet andet – og også til andre målgrupper. Blandt andet noveller. Flere er udgivet i forbindelse med undervisningsmateriale, og i 2006 udkom novellen ”Nichos pige” i novellesamlingen ”Drenge”, der er udgivet på forlaget Bagland.
Novellen henvender sig til folkeskolens ældste elever. Som i alle hans øvrige bøger er den holdt i et meget levende og nutidigt sprog, der ”kører rent ind” hos de unge.
Man kan sige meget mere om Henrik Einspor, og det er helt sikkert, at vi kommer til at høre mere fra og om ham fremover, men jeg synes allerede, man bliver helt stakåndet, så jeg tror, jeg vil stoppe her.
Er du ved at være træt i benene, Henrik? Nu kommer vi til det egentlige – pengene.
Prisen er som sagt på 20.000 kr., og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Edvard Pedersens Biblioteksfond for, at det igen i år er muligt at overrække Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris.
Her er så checken. Det er med stor glæde, jeg i år kan overrække prisen til en ildsjæl, der virkelig har formået at gøre en forskel. Tillykke.
Prisen får du for at blive ved med at skrive! Vi kan hverken få for mange eller nok af den slags bøger, du skriver - og det ér altså bøger, som man får priser for!
En indsats som din gør, at også de svage får en chance for at ”hoppe på læsevognen” – og så gør det jo ikke noget, at historierne er så levende og velfortalte, at også de gode læsere (og voksne) gider læse dem.
Det er vort håb, at prisen vil være med til at styrke din fremtidige udvikling og sikre, at du fortsat vil berige skoler og biblioteker med målrettet litteratur til børn og unge.
Forlaget bag de fleste af Henrik Einspors bøger, Gyldendal, har i anledning af prisen udgivet en smuk plakat – det siger vi mange tak for.
Efter middagen vil I kunne hente et eksemplar af plakaten på Gyldendals udstillingsstand. Men ikke nok med det, forlaget har besluttet, at alle deltagerne her også skal have et gratis eksemplar af Henrik Einspors seneste bog ”Skeletternes by”. Også den kan afhentes på Gyldendals stand. For de, der ikke når det i aften, vil det også være muligt at hente bog og plakat på standen i morgen tidlig.
Henrik Einspor: Endnu en gang tillykke med prisen. Du har ærligt fortjent den – igen i år har vi valgt den helt rigtige modtager!