Prisoverrækkelsestale
De seneste år har det næstsidste punkt på programmet for vores konferencer om litteraturens ansigter været uddeling af Læringscentrenes Forfatterpris ved Edvard Pedersens Biblioteksfond. Sidste punkt har så været et indlæg af vinderen og efterfølgende signering af plakater til deltagerne.
Således er det også i år på denne lidt anderledes konference midt i en coronatid, hvor der både har været begrænsning af deltagerantal, frameldinger, usikkerhed og venteliste. Så selvom alting er lidt anderledes i år, er noget dog, som det ”plejer”: Prisen.
Den er en af landets største børnelitterære priser, der uddeles hvert år, da den, som det fremgår af dens navn, ledsages af 30.000 kr., som generøst er doneret af Edvard Pedersens Biblioteksfond.
Jeg vil gerne takke fonden for den flotte donation, som gør det muligt at uddele denne fornemme pris og dermed sætte fokus på dansk børnelitteratur og dens skabere. Tusind tak.
Prisen gives for at hædre et forfatterskab, som har gjort en forskel og ydet et særligt bidrag til børns og unges læseoplevelser og eller viden.
Forfatterskabet symboliseres i en titel, der er udkommet i året forud for prisens uddeling. Denne titel skal, som det står i fundatsen, være af bemærkelsesværdig kvalitet, og titlen udnævnes samtidig til Årets bog eller Årets serie eller…
Som oftest gives prisen til en forfatter, men den kan i særlige tilfælde også gives til en illustrator eller deles mellem flere ophavsmænd. Den kan gives til både debutanter, til ”garvede” kunstnere og alt midt imellem - og den valgte titel er ikke nødvendigvis bundet op på det trykte medie.
Hvordan finder bestyrelsen så ud af, hvilken forfatter, der skal hædres, og hvilken titel, der skal fremhæves? Det får vi hjælp til af vores meget kompetente fagligt udvalg, som giver indstilling.
Det er en lang og grundig proces, udvalget er igennem, før det indstiller, hvem der bør have prisen netop dette år. Vi er derfor aldrig i tvivl om, at alle krav er opfyldt, og at vi vælger den helt rette modtager.
Det starter med, at udvalgets medlemmer, der alle læser mange bøger hvert år, i efteråret året før prisen uddeles, ser på, hvad der indtil da er udkommet i årets løb, hvad der kunne være relevant, og hvilke udgivelser, der har skilt sig ud. Hvad er af særligt bemærkelsesværdig kvalitet? Hvem fortjener et skulderklap?
Med udgangspunkt i dette og titler, der udkommer senere på året, drøftes mulige kandidater meget omhyggeligt, og møde for møde snævres feltet ind, indtil der til sidst næste forår står en enkelt tilbage som den, der har gjort det største indtryk.
Jeg vil allerede nu, inden jeg afslører modtager og værk, fortælle, at prisen i år gives til én forfatter, og at det er en mand. En garvet en af slagsen. Årets udgivelse er en trykt bog.
Det er en mand, der med sit forfatterskab til fulde opfylder kravene om bemærkelsesværdig kvalitet. Han har været en hyppig gæst i spalterne i vores tidsskrift Børn & Bøger, både med interviews og med anmeldelser af mange af hans efterhånden 40 bøger.
Det er en mand, som kommer vidt omkring i sit forfatterskab, som har skrevet både romaner, noveller, billeromaner og digt. En mand, som allerede med sin debutudgivelse i 1998 modtog BogForums Debutantpris.
Siden da er det blevet til et væld af priser. Jeg tror, han snart kun mangler vores i samlingen, og nu kommer den altså. Det er således ikke kun en garvet forfatter, det er også en garvet prismodtager, men mon ikke der er plads til en enkelt mere? Ros kan man vel aldrig få nok af.
Fra artiklerne i Børn & Bøger ved vi om ham, at han er produktiv og arbejdsom, kan lide at gå ”på arbejde”, og ikke skriver af lyst, men af behov for at skrive. Vi ved, at hans arbejde er præget af omhyggelighed, og at han er god til iscenesættelse.
Vi ved også, at han er vild med fodbold, at han samler på kunst, at han ikke kan få nok af H.C. Andersen, at han kan lide at rejse i de ”store” forfatteres fodspor - og at han altid går i sort.
Nu har de fleste nok gættet, at årets prismodtager er Jesper Wung-Sung, og den bog, der har uløst prisen, er Guldfisken Glimmer. I kender den nok godt.