Store dele af Peter Madsens fortælleunivers bevæger sig inden for rammerne af kristendommen. Peter Madsen har fx fortalt om kirkeåret i Signe-trilogien: Signes Jul (2003), Rejsen til Jerusalem (2008), som handler om Påskeunderet og Vingeslag (2018), som handler om Pinsen.
Inden da har Peter Madsen i 1995 fortalt historien om Jesus i det smukke værk Menneskesønnen, der er blevet en gedigen klassiker. Den er indtil videre trykt i 15 oplag. Værket er også udkommet på fransk, svensk, norsk og færøsk. Peter Madsen har brugt mere end tre år på at forberede sit kunstværk gennem tekstarbejde, tolkning, skitser og research i Israel.
Peter Madsen har desuden gendigtet en af de helt ikoniske gammeltestamentlige fortællinger, nemlig Jobs bog (1999), som er fortællingen om den succesfulde Job, som er lykkeligt gift og har dejlige børn.
Der sker så det forfærdelige, at Vorherre, en dag han er sammen med Den faldne Engel, Satan, siger om Job, at han er hans eneste virkelige trofaste troende. Det betvivler Satan, og de indgår et væddemål, hvorefter Satan sætter sit rænkespil i gang. Det er en virkelig traumatiske periode, Job herefter skal gennemleve.
Alt mister han, kone børn, jord og hele sin hjord, selv vennerne forlader ham og vil ikke høre på hans jeremiader. Han ender i Askehoben, og til sidst forbander han Gud.
Men Gud viser ham, hvem han virkelig er, og Job fortryder sine udladninger, hvorefter Gud giver ham et nyt liv tilbage. Ny kone, nye børn, ny jord, ny hjord. En storladen fortælling.
Nu er Peter Madsen igen inde at røre ved grundstoffet i en ny monumental udgivelse, som han kalder Urhistorien. Det er fortællinger, vi alle sammen kender i forvejen, så det er ikke kun indholdet, men (og især) den smukke form, Madsen iklæder dem, der gør denne bog så vidunderlig at sidde med i hænderne.
I værket præsenteres vi for fortællingerne Skabelsen, Adam og Eva, Syndefaldet, Fortællingen om Kain og Abel, Noahs Ark og Babelstårnet. Især den sidste fortælling er interessant, fordi Madsen her suverænt på billedsiden viser, hvordan man kan blande forhistorisk, mytologisk tid med nutid. Alle tider har som bekendt gennem fortællingen mulighed for, at vi kan lade dem tale sammen.
Sammen med den smukke bog udgives også et særskilt hæfte, som Peter Madsen kalder Noter til Urhistorien. Her tillader forfatter og illustrator at blive kigget i kortene.
Vi præsenteres dels indledningsvis for fx Mosebøgernes tilblivelse, dels for de originale historier, som de forefindes i Bibelen - og derudover også overvejelser, som Madsen har gjort sig undervejs. Hvilken rigdom.
Netop det, at Urhistorien ledsages af bogen med noter, var det, der blev udslagsgivende, da vores faglige udvalg til slut i processen med at vælge årets prismodtager. Peter Madsen har gennem længere tid gjort sig bemærket med udgivelser af bemærkelsesværdig kvalitet og givet adgang til litteratur, der kan gøre en forskel.
Det er et forfatterskab, som gennem årene har udløst flere og velfortjente priser. Og nu også Læringscentrenes Forfatterpris 2022 ved Edvard Pedersens biblioteksfond. Peter Madsen og det smukke værk Urhistorien fortjener den til fulde. Rigtig hjertelig tillykke!
Først skal du så lige have en buket blomster, som det sig hør og bør. Tillykke med prisen. Og så skal du have et synligt bevis på prisens økonomiske værdi - de gode 30.000,- kr. doneret af Edvard Pedersens Biblioteksfond. De rigtige penge er indsat på din konto i morges.
Til sidst, inden du får ordet, er der så blot at nævne, at forlaget bag Årets bog, Bibelselskabet, har ladet trykke en smuk plakat i den anledning, som du sidst på dagen kan signere til de fremmødte deltagere, og som vi efterfølgende vil udsende til fordeling på alle landets folkeskoler, til de danske skoler i Sydslesvig og de privatskoler, der er medlem af foreningen. Tusind tak til Bibelselskabet for den. Plakaten ser sådan her ud.
Atter en gang: Rigtig hjertelig tillykke.
Som det allersidste vil jeg fortælle, at I i næste nummer af Børn & Bøger kan læse et interview med Peter Madsen, hvor han fortæller meget mere. Men her vil han også sige noget til jer, der er kommet i dag. Det bliver spændende at høre.