Prisoverrækkelsen fandt sted mandag den 29. september ved foreningens formand Liselotte Hillestrøm.
Prisoverrækkelsen fandt sted mandag den 29. september ved foreningens formand Liselotte Hillestrøm.
Prisoverrækkelsestale
Atter en gang skal vi til at uddele Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris ved Edvard Pedersens Biblioteksfond.
Det er dejligt hvert eneste år at få lov til at prise et forfatterskab, som har gjort en særlig indsats for børns og unges læseoplevelse.
Det er vigtigt, at alle børn læser, det er ingen i tvivl om. De skal læse faglige tekster, og de skal læse skønlitterære tekster. Det skal de for at tilegne sig viden, for at indhente erfaring og for oplevelsens skyld. Uddannelse og dannelse.
Og det, de skal læse, skal være af god og høj kvalitet – det skal gøre en forskel. Derfor er det også vigtigt, at vi har nogle hæderspriser, så de bedste værker kan få den opmærksomhed, de fortjener, og så de gode forfattere bag dem, kan få den anerkendelse, de fortjener.
En pris er et velmenende og anerkendende skulderklap for et værk af udsædvanlig kvalitet og en tilskyndelse til at fortsætte med at levere på samme høje niveau. Og med en pris følger sædvanligvis ud over æren en mere håndgribelig gave. For eksempel penge.
Det gør der i dette tilfælde, hvor Edvard Pedersens Biblioteksfond generøst har doneret 30.000 kr., som gør den til den næststørste børnelitterære pris, der hvert år uddeles i Danmark. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Edvard Pedersens Biblioteksfond mange gange for donationen – det er en vigtig pris at uddele.
Hvordan finder man så ud af, hvem der skal modtage prisen? Hvem er æren værdig? Hvad skiller sig ud fra mængden?
Det gør vi her i foreningen ved at lade vores faglige udvalg, hvis medlemmer til hverdag har deres gang blandt børn og unge på skoler og pædagogiske læringscentre, kigge på noget af det, der i årets løb har påkaldt sig opmærksomhed.
De drøfter først mulige emner, så mulige titler, eller måske er det omvendt; først mulige titler, så mulige emner, jeg skal ikke kunne sige det, men i hvert fald bliver de, når feltet er snævret ind, enige om en indstilling til hovedbestyrelsen, som så træffer den endelige beslutning.
Det er en lang proces, som der er arbejdet med et helt år forud for prisoverrækkelsen, og derfor er vi aldrig i tvivl om, at vi har fundet den helt rette modtager af vores fine pris. Det er vi heller ikke i år! Så tak til det faglige udvalg.
Prisen i sin nuværende form ved Edvard Pedersens Biblioteksfond har snart mange år på bagen, den første blev uddelt i 1984, og den har været givet inden for snart sagt alle genrer og alle slags værker.
Prisen gives for et forfatterskab symboliseret i et værk, der er udkommet året forinden. Det kan være et enkeltstående værk, men det kan også være for eksempel en serie, hvoraf en eller flere dele er udkommet i året forinden.
Således er det i år. I år går prisen til en seriernes mester. Og det er da også en serie, der udløser den – og det endda, skønt serien slet ikke er slut endnu. Men det vil jeg vende tilbage til.
For inden jeg afslører, hvem der er dette års prismodtager, skal værket, som forfatterskabet symboliseres i, lige have sit eget kendetegnende ord, som det har været sædvanen de seneste adskillige år.
Altså: I år har vi valgt at give forfatterprisen for et religiøst værk, en religiøs serie. Religiøs, ja. Det er ordet. Det har vi vist ikke givet prisen for før? Men det gør vi altså nu – og vi gør det med glæde.
Lad mig straks tilføje, at det ikke er et religiøst værk i den forstand, at det er ”Bibelen” udgivet i serieform, eller ”Koranen” som tegneserie, men religiøst på den måde, at religion er med til at forme handlingen. Eller religioner for at være mere præcis, for der er hele tre af slagsen i spil.
Og der er tale om fantsy, så religionerne og religiøse væsner kan spille en aktiv rolle og være fysisk med i historien, uden at det går ud over troværdigheden. Tværtimod tilføjer det en ekstra og særdeles håndgribelig dimension, som gør værket enestående.
Nu er der nok mange, som har gættet, at det drejer sig om serien ”Den grønne ø”, og at forfatteren dermed er Mette Finderup. Der er indtil nu udkommet to bind i serien: ”Smertensbarn” og ”Blodvarslet”.
Mette, vil du komme herop til mig – det er snart tid til at overrække prisen.
Ja, du skal altså ikke have den lige nu...
Jeg skal først begrunde valget og fortælle lidt om serien, der som sagt slet ikke er slut endnu. Faktisk har vi kun fået det halve, for Mette Finderup har bebudet, at den afsluttes med bind fire. Bind tre, ”Hjerteløs” udkommer her i november måned, og bind fire er sikkert ved at blive skrevet?
Alligevel har vi valgt at give prisen for dette ufærdige værk, som netop er så spændende, at det er svært at lægge det fra sig, før man har fået det hele med. Det er ganske enkelt kvalitet.
Her er tale om et velskrevet, spændende plot, der hele tiden tager nye, uventede drejninger, og her ved slutningen af andet bind har handlingen endda taget en drejning, som er næsten ubærlig. Havde vi haft bind tre, da vi læste de sidste linjer af det, havde vi straks kastet os over det med glubende appetit.
Men det har vi altså ikke. Vi må vente. Og endnu længere på bind fire. Hvor kan du dog være det bekendt, Mette? Du har sat os på pinebænken, og når nu vi må vente i uforløst spænding, så kan også du få lov at stå og vente lidt endnu - og skamme dig over at skrive så forfærdelig godt, at det går lige i os med træsko.
For skiver godt, gør du. Ikke kun med denne serie, som har taget os med storm, men i det hele taget. Jeg ved, at dit navn har været oppe at vende flere gange tidligere, når vores faglige udvalg har drøftet mulige kandidater til forfatterprisen.
Andre af dine serier har været drøftet, men der har hver gang været et eller andet værk, en eller anden forfatter, som lige har snuppet prisen for næsen af dig. Men altså ikke denne gang, for med ”Den grønne ø” har du overbevist os: Vi tager hatten af for dit forfatterskab.
Du formår at fange læserne og give dem store oplevelser. Dine serier bliver revet ned fra hylderne og slugt af både piger og drenge i alle aldre, for du har skrevet serier, så der er noget for alle fra 3 til 15 år – og sandelig også for os voksne.
Det er et produktivt og alsidigt forfatterskab, der primært består af serier og primært bevæger sig inden for fantasy. De fleste bøger er illustreret, og du mestrer at skabe fortællinger i forbilledligt samspil med forskellige illustratorer – og i samarbejde med brugerne - børnene.
Bogen ”Døde drenge kan ikke SMS’e – og andre klamme historier” er blevet til i et samarbejde med børn fra Svendborg, og i en artikel i vores blad ”Børn & Bøger” kan man læse om et andet samarbejde med børn, da du var medforfatter i et projekt arrangeret af børnekulturhuset Nicolaj for børn i Kolding.
Du formår ikke blot at give børn og unge rigtig gode læseoplevelser, men også at være kreativt medskabende og give dem gode kulturoplevelser, når du får mulighed for det. Det er alt dette tilsammen, vi ønsker at hædre ved at give dig prisen. Du
Jeg kunne sige meget mere om både forfatter og forfatterskab, men må hellere stoppe her. Hvis nogen skulle have fået lyst til at vide mere om Mette Finderup, kan man for eksempel besøge hendes hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse ”100 sære ting om Mette” og en hel masse om alle hendes bøger.
I stedet vil jeg vende tilbage til den religiøse serie, som vi har udnævnt til årets serie.
Handlingen foregår i vikingetiden. I Danmark tror man på aserne, og her vokser hovedpersonen Gyrith op som datter af en vikingehøvding. Men hun passer ikke rigtig ind, hun er anderledes. Hun er også modvillig til at udføre den sejd-færd, hun er udvalgt til at gøre for at formilde guderne og give landsbyen held.
Alligevel gennemfører hun rejsen, men det går galt, og hun gør guden Freja vred og påkalder sig en forbandelse, der ikke blot går ud over hende selv, men hele landsbyen. Hun må væk.
I slutningen af første bind, har man fået en forklaring på, hvorfor hun ikke passer ind, der er kommet en kærlighedshistorie ind over, og hun er på vej til Irland. Hun er ikke glad, men det kan ikke være anderledes.
I andet bind ankommer Gyrith efter en sejlads, der har gjort det hele meget værre, til Irland, hvor fortidens Sjie’er – trolde og ånder - hersker men hvor også den nye kristne tro er kommet til.
Heller ikke i Irland passer hun rigtig ind, og det lykkes hende også her at påkalde sig vrede flere steder fra. Mødet med Irland bliver fatalt for både vikingerne og flere andre, og kærlighedshistorien udvikler sig skæbnesvangert. Både dæmoner og den vrede Freja lurer i baggrunden. Hun må væk.
Mod slutningen af andet bind er det omtrent gået så galt, som det overhovedet kan, men alligevel bliver det endnu værre. Man kan dårligt forestille sig, hvordan historien kan komme videre derfra, alt er revet væk, og alligevel aner man et håb. Det er skrivekunst, når det er bedst!
Det er historien om samspil indbyrdes mellem mennesker og samspil mellem mennesker og guder, om opfattelsen af verden, om forskellige kulturer, og om, hvorfor man handler, som man gør.
Det er historien om at rejse. At rejse fysisk, og at rejse mentalt. At rejse ind i sig selv og måske finde sig selv. En dannelsesrejse.
Det er en historie, som er både spændende og fængslende og underholdende, men det er også en historie, som giver anledning til refleksion hos læseren. Det er en historie, der går ind under huden og efterlader spor.
Mere vil jeg ikke sige – læs selv bøgerne, bliv grebet og slut jer til rækken af utålmodige læsere, som dårligt kan vente på næste bind. Og for at se det fra den positive side: Vi har stadig halvdelen til gode, vi har rigtig meget at glæde os til.
Og mens vi venter, kan vi tænke videre over alt det mystiske og uforklarlige og over vores eget liv, vores egen kultur og egen samtid.
Mette, din ventetid er omme; der er ikke mere at betænke sig på, vi er kommet til det, det handler om lige nu: Overrækkelse af prisen. Først skal du have en buket blomster, som det sig hør og bør. Værsgo’.
Og så kommer pengene. Her har du en kuvert med en check på 30.000 kr., som tak for det du allerede har skrevet og som opfordring til at blive ved og give os, både børn og voksne, mange flere gode oplevelser.
Rigtig hjertelig tillykke med prisen. Du har virkelig fortjent den - det er igen i år den helt rigtige modtager.