Undertitlen på årets litteraturkonference, der som vanligt afholdtes i samarbejde mellem Landsforeningen Skole & Bøger (det der før hedder Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre) og forlagene Carlsen og Gyldendal/Høst & Søn, var Graphic novel.
Der havde igen i år været stor interesse for arrangementet, idet knap 90 personer havde meldt sig til konferencen i Billund og 100 i Ballerup. Arrangementet blev afholdt henholdsvis den 4. oktober i CoC Billund, Playfull Minds/Living Lab og den 9. oktober i auditoriet hos DBC Digital i Ballerup. Heldigvis var der plads til alle.
Årets første indlæg med titlen Tegneserier er ikke længere kun for voksne! var med tegneserie- og litteraturkritiker på Politiken Felix Rothstein.
Med udgangspunkt i Graphic novels handlede indlægget om, hvordan de voksne engang i ramme alvor mente, at tegneserier var farlige og gjorde børn til kriminelle afvigere. At man siden er kommet på bedre tanker, og at Graphic Novels til både voksne og børn nu er blevet finkultur. Indlægget kastede et blik på tegneseriens historie som børne- og ungdomskultur og på nogle af de bedste værker lige nu, som udfordrer og beriger kunstformen. Se slides her.
Derefter præsenterede forlagene Carlsen og Gyldendal/Høst & Søn nogle af årets udgivelser. Igen i år havde forlagene taget forfattere/illustratorere med til at fortælle om deres arbejde og deres egne udgivelser.
Først var det forlaget Gyldendal/Høst & Søn tur. Her stod Anette Øster for bogpræsentationerne. Hun er ph.d. i børnelitteratur og har skrevet en lang række artikler om børne- og ungdomslitteratur og børn og unges læsevaner. Med sig havde hun illustator Signe Kjær, som fortalte om arbejdet med illustratorne i den nye børnebog Himmeløjne, som der også blev læst op af undervejs.
Efter en pause med kaffe/te og kage, hvor der også var lejlighed til både at tale med hinanden og at besigtige udstillinger af bøger, som forlagene havde medbragt, var det forlaget Carlsens tur til at præsentere bøger.
Det var forlagschef Kaya Hoff, der præsenterede bøger fra Carlsen, og med sig havde hun forfatter Sophie Souid og illustrator Emilia Rubæk. Sophie Souid og Emilia Rubæk fortalte blandt andet om deres arbejde og samarbejde om bøgerne Sol over indre by.
Konferencerne blev som vanligt sluttet af med overrækkelsen af Læringscentrenes Forfatterpris ved Edvard Pedersens Biblioteksfond. Prisen gik i 2023 til forfatter Michala Elk som hans forfatterskab symboliseret i En My for meget.
I Billund blev prisen overrakt af foreningens formand Klaus F. Svensson, og i Ballerup blev den overrakt af Makie Rubenkamp, som er bestyrelsesmedlem i Edvard Pedersens Biblioteksfond. Hele prisoverrækkelsestalen kan læses her.
Begge konferencer blev rundet af med et indlæg, hvor prismodtageren fortalte om sit arbejde med En My for meget. Forlaget bag bogen, Jensen & Dalgaard havde ladet udgive en plakat i anledning af prisen, og igen i år blev der efterfølgende signeret plakater til de deltagere, der ønskede det. Det var der mange, der gjorde, og køen var lang i både Billund og Ballerup.